Shelly-skriptien asennusohje

Tämä ohje on sinulle, jolle Shellyn älyrele on asennettu ohjaamaan käyttövesivaraajan kontaktoria tai lämmitykseen liittyvää muuta laitetta. Shellyn saa asentaa sähköverkkoon kiinteästi vain sähköasennusluvat omaava asentaja. Shelly Plus Plug S -älypistorasian saa tietenkin kuka vain asentaa!

Shellyn liittäminen lähiverkkoon

Shelly pitää liittää lähiverkkoon, joko WIFI-yhteydellä tai sitten joidenkin Shelly-mallien ethernet-yhteyden kautta. Jos Shelly liitetään lähiverkkoon WIFI-yhteydellä, pitää laite saada ensimmäiseksi kiinni WIFI verkkoon (2,4GHz wifi tuettu).

Shelly on helppo liittää talon WIFI-verkkoon puhelimeen asennettavalla Shellyn sovelluksella. Asenna sovellus puhelimen sovelluskaupasta. Käynnistä sovellus ja luo Shellyyn tili, jos sinulla ei sellaista vielä ole. Puhelin kannattaa olla siinä WIFI-verkossa kiinni mihin olet Shellynkin liittämässä. Puhelimessa kannattaa olla Bluetooth päällä, koska Shelly löytyy sillä todella helposti.

Kun Shelly on liitetty WIFI-verkkoon, on aika avata Shellyn oma käyttöliittymä IP-osoitteella tavallisen tietokoneen selaimella. Scriptejä ei voi asentaa mobiili-sovelluksen avulla. IP osoitteen löydät Shellyn puhelinsovelluksesta, katsomalla halutun laitteen tietoja.

Pörssiohjausskriptien asennus

Tutustu ensin Shellyn asetuksiin ja voit esimerkiksi nimetä releen (tai releet), kuten alla olevassa kuvassa on tehty. Kuvassa on releen nimeksi annettu ”Lämminvesivaraaja”.

Mene (1.) ”Scripts” osuuteen ja valitse sieltä toiminto (2.) ”Library” ja lopuksi (3.) Configure URL. , jolla asetat kirjaston uudeksi URL:ksi tämän linkin: http://api.spot-hinta.fi/Shelly/library

Katso tästä alle minuutin mittaiselta videolta, kuinka Shelly library toiminnallisuus toimii: https://www.youtube.com/watch?v=1YEMju6DIBg

Huom! Jos et halua käyttää tätä kirjasto-toimintoa, voit hakea skriptit käsin täältä: https://github.com/Spot-hinta-fi/Shelly

Valitse kirjastosta skripti, joka soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmittämiseen tai muuhun kohteeseen, jossa haluat kytkeä releen pörssihinnan ollessa riittävän halpa tai haluttuna määränä vuorokauden halvimpia tunteja.

Toiminto tuo automaattisesti skriptin Spot-hinta.fi -kirjastosta. Seuraavaksi voit ottaa releen käyttöön skriptistä ja asettaa parametrit, kuinka haluat lämmityksen tapahtuvan. Lue kommentit huolellisesti, että ymmärrät mitä parametrit tekevät.

Esimerkiksi tässä on otettu ”Rank”- ja hinta-pohjainen ohjaus käyttöön. Näillä asetuksilla rele kytketään kolmen halvimman tunnin ajaksi päälle TAI aina kun sähkön verollinen hinta (ilman siirtomaksua) on alle 5 senttiä/kWh. Muilla parametreilla voi esimerkiksi säätää ”Rank” laskentaa yösähkön mukaisesti jne. Mutta näitä ei ole pakko käyttää/asettaa.

Lopuksi käynnistä skripti ja näin sinulla on pörssiohjaus kytkettynä! Voit halutessasi lisätä myös ”Monitoring” skriptin, jos haluat lisätä varmuutta, että ohjaus toimii erilaisissa virhetilanteissa jne. Tämä skripti kuitenkin toimii myös näin yksinäänkin.

ONNEKSI OLKOON!

Nyt sinulla on älykäs ja täysin automaattinen pörssihintaohjaus, jolla voit säästää kustannuksiasi energiakriisin keskellä. Eihän ollut vaikeaa?